Ledenvergadering Natuerferiening Bakkefean e.o.

26 maart 2020

Bakkeveense Duinen

Aankondiging ledenvergadering Natuerferiening Bakkefean e.o.

26 maart 19.30 uur, Dúnhoeke Bakkeveen

De ledenvergadering is na het huishoudelijk gedeelte (19.30-20.45) ook toegankelijk voor niet-leden van de Natuerferiening.

Om 21.00 uur is er een lezing over de ontwikkelingen in het natuurgebied van It Fryske Gea (IFG) bij Bakkeveen de laatste jaren, en het beleid voor de toekomst, door Michel Krol, terreinbeheerder van IFG.

Bron: Natuerferiening Bakkefean

Voedselbos, lezing en rondleiding

31 maart én 20 juni

Rondleiding in het voedselbos. Foto Martin Slort

Op 31 maart organiseert natuurvereninging Geaflecht in Gorredijk een lezing over voedselbossen. Aansluitend wordt er een rondleiding gegeven op 20 juni in een beginnend voedselbos te Oudehorne (vooraf aanmelden).

Een bos heeft een perfecte balans. Het heeft een diversiteit aan planten, dieren en schimmels in verschillende lagen die samen functioneren en elkaar versterken. Een systeem in perfecte harmonie en volgens het design van de natuur. Stel je een bos voor dat voedsel produceert. Een voedselbos!

Voeding en landbouw, twee actuele topics. Zijn voedselbossen een nieuw model om ons voedsel te produceren? Wat is een voedselbos? Waarom voedselbossen? Hoe werkt een voedselbos? Hoe start je met een voedselbos? Laat je inspireren door Martin Slort in deze twee uur durende lezing en/of rondleiding.

Meer informatie over Martin is te vinden op martslort.nl of

instagram.com/martin_slort

Plaats lezing: de Draaier (Voltawerk), Stationsweg 76 te Gorredijk

Datum: dinsdag 31 maart

Tijdstip: 20.00-22.00

Kosten: leden gratis, niet leden 4 euro

------------------------------------------------------------------

Plaats rondleiding: Oudehorne

Reservering vooraf bij www.martslort.nl

Datum: zaterdag 20 juni

Tijdstip: 09.30-11.30

Kosten: 10 euro

Weidevogels excursie

zaterdag 16 mei

Een excursie naar de natuurboerderij Gouden Boaiem en de weidevogels op het eiland.

We verwachten jullie zaterdag 16 mei om 10:00 uur op de Waechswal. Hier is voldoende parkeergelegenheid.

De schipper en de vogelwachter ontvangen jullie en jullie varen met de Fryske Boerepream naar de Gouden Boaiem waar ik jullie ontvang met koffie en cake.

Na de ontvangst en rondleiding over de boerderij gaan jullie met de vogelwachter het veld in. Jullie lopen naar de andere boerderij waar de praam weer klaar ligt. Onderweg komen jullie van als te weten over “ons” unieke eiland en de weidevogels.

Trek stevig schoeisel aan of laarzen want er zijn geen verharde wegen.

We verwachten dat jullie rond 12:30 weer terug zijn bij de auto’s.

Het minimale aantal personen is 12. Vanaf 18 personen vaart er een tweede praam.

Onze excursies zijn helaas niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Als de weerberichten slecht zijn dan annuleren we de excursie in overleg. De boot is namelijk niet overdekt.

Zie voor meer info: www.goudenboaiem.nl

Vooraf aanmelden:

via email: info@dutraco.frl of vaste nummer 0513-541725 of mobiel/app: 06 5155 9832, Wietze van der Meulen.

Vlinders in de Lindevallei

Zaterdag 6 juni

Voor het spotten van bijzondere vlinders gaan we deze keer naar de Lindevallei. Dit gebied staat bekend om zijn populaties van de Zilveren Maan en de Grote Weerschijnvlinder. De Zilveren Maan is een zeldzame parelmoervlinder die vooral voorkomt in het veenweidegebied op de grens van Utrecht en Zuid-Holland, in de kop van Overijssel, op Terschelling en in Zuid-Friesland. De vliegtijd heeft een piek in juni en augustus. De Zilveren Maan staat er om bekend dat hij op vliegplaatsen in grote aantallen kan voorkomen, dus wie weet wordt deze dag een ‘boppeslag’ voor deze soort.

De Grote Weerschijnvlinder is een grote opvallende vlinder. Hij vliegt vaak vrij hoog en is daarmee niet altijd even makkelijk goed in beeld te krijgen. De piek van de vliegtijd voor deze soort is wat later (juli) , maar we gaan ook een poging doen om deze mooie vlinder te lokaliseren.

Hoewel we natuurlijk geen garanties kunnen geven, gaan we in de ochtend van 6 juni een poging doen om samen met Tom Jager van it Fryske Gea, één of mogelijk beide soorten op te sporen.

Mocht de weersverwachting onverhoopt erg somber zijn voor deze dag, is het niet zinvol om de excursie door te laten gaan. We proberen dan een andere dag in te plannen. Houd hiervoor de website in de gaten.

Plaats: op de Blessebrug (tussen Wolvega en de Blesse)

Datum: 6 juni 2020

Tijdstip: 10.00 uur

Kosten: leden gratis, niet leden 4 euro.