Paddenstoelenexcursie

Zondag 20 oktober 2019

Vliegenzwam (klik op de foto voor een groter beeld)

Op 20 oktober a.s. gaan we op paddenstoelen excursie naar Het Katlijker schar. Op het moment van schrijven heeft het inmiddels iets geregend maar veel regen is er nog niet gevallen. Als het weer net zo droog blijft als vorig jaar, zullen er niet veel paddenstoelen aanwezig zijn.

Het Katlijker schar is van oudsher een cultuurbos op heidegrond, aangelegd door de familie Oos-ting. In 1969 heeft It Fryske Gea het Kalijker schar overgenomen van de familie Bieruma Oosting. Het schar heeft een rijke diversiteit in het gebied, in het bos zijn open plekken, weilanden en ook nog heideveldjes te vinden. De statige lanen bieden voor paddenstoelen een ideale plek om te groeien, maar dan moet het wel een beetje vochtig zijn. Onlangs hebben we er nog even gewandeld maar de betreffende slootje stonden toen nog helemaal droog. We hopen dat er voor de 20e toch nog een beetje regen gaat vallen, zodat we een rijke paddenstoelenflora gaan aantreffen. We vertrekken om 9.30 uur vanaf het parkeerterrein bij de Skans te Gorredijk, rond 10.00 uur zijn we dan op het parkeerterrein aan de Schoterlandse weg bij It Kalijker schar. We starten niet bij de werkschuur maar op de parkeerplaats oostelijk hiervan. Tot 20 oktober a.s..

Immie en Marten Hunneman

Start: 9.30 uur bij de Skns te Gorredijk. Of 10.00 uur bij het parkeerterreintje aan de Schoterlandse weg.

Datum: 20 oktober 2019

Kosten: niet leden 4 euro, leden 2 euro

Bron: Natuurvereniging Geaflecht

Lezing over de das en andere marters.

Dinsdag 19 november 2019

Das (klik op de foto voor een groter beeld)

Als er n dier is waar mensen heel verschillend over denken, is het wel de das. Vandaar dat we Tonnie Sterken van de dassenwerkgroep Drenthe hebben uitgenodigd om ons een inkijkje te geven in het leven van dit intrigerende dier. Wat zijn de kenmerken, kan een das goed ruiken of horen, hebben ze een boeiend sociaal leven ? En hoe wonen ze eigenlijk? In een burcht, dat is bekend. Maar hoe maken ze die, hoe ziet dat eruit? Ze krijgen er hun jongen. Tonnie vertelt over hoe ze de jongen voeden n opvoeden. Er is veel te vertellen over de dassenfamilie. Hebben ze in ons volle land genoeg ruimte, worden ze bedreigd en welke vooroordelen zijn er die deze avond kunnen worden ontzenuwd. Er is ruimte om vragen te stellen, niet alleen over dassen maar ook over andere marters in Nederland. We hopen er een interactieve avond van te maken.

Tonnie Sterken is tevens een verdienstelijk natuurfilmer. U kent hem mogelijk van zijn filmpjes in het natuurprogramma Roeg! van tv Drenthe. Uiteraard krijgen we deze avond wat van zijn bijzondere films te zien van marters in de vrije natuur.

Plaats: de Draaier (Voltawerk), Stationstraat 76 te Gorredijk

Tijdstip: 20.00 uur

Datum: 19 november 2019

Kosten: niet leden 4 euro, leden 2 euro

Frisse Friese natte neuzen wandeling

Zondag 22 december 2019

Een vooraf uitgezette wandeltocht in n van de prachtige natuurgebieden in de omgeving.
Welk natuurgebied? Dit is een verrassing! Maar in ieder geval een
wandeltocht zonder pretenties, informeel, om als leden eens gezellig van gedachten te wisselen, kennis te maken en het afgelopen jaar eens onder de loep te nemen. Iedere deelnemer die iets te vertellen heeft over de natuur en de omgeving, wordt vriendelijk verzocht dit vooral in de groep te gooien.
Verzamelen om 10.00 uur bij de Skns te Gorredijk. De wandeling is ongeveer 5 6 km door niet al te zwaar terrein. Laarzen aanbevolen.
Na afloop van de wandeling schenken we een heerlijke kop warme chocolademelk of glhwein om weer op krachten huiswaarts te keren.
Start: 10.00 uur bij de Skns te Gorredijk
Tijdstip: 10.00 uur