Nieuws

11 april 2016

​Interesse voor PERSDAG appels en peren?

In onze omgeving hebben nog veel mensen fruitbomen in eigen tuin staan. Voor insecten en vogels zijn het belangrijke elementen en in het voorjaar is de bloei een lust voor het oog. Vaak is het echter een probleem om het fruit van de bomen tijdig te consumeren of verwerken. De hoeveelheden zijn daarvoor te groot. Een goede hoogstam levert dan ook meer dan 100 kg fruit per jaar op. Het resultaat hiervan is dat (te) veel fruit uiteindelijk verrot. Hoewel ook rotten een natuurlijk proces is, kan het wel de reden zijn dat bomen vaak niet het noodzakelijke onderhoud krijgen of dat particulieren en overheden geen nieuwe bomen aanplanten. Aan iets met “waarde” voor de mens wordt altijd meer aandacht geschonken dan aan iets dat alleen maar “wespen aantrekt” of in de vorm van valfruit tot “vervuilde wegen” leidt. Dit om maar eens een paar “klachten” te noemen die ik links en rechts wel hoor.

Een mogelijkheid om fruit op grote schaal te verwerken is, is persen. Met keukenapparatuur is dit niet altijd handig. Het kost relatief veel tijd en je produceert veel pulp dat continu verwijderd moet worden. Als oplossing hiervoor zijn o.a. mobiele fruitpersen ontwikkeld. In Steggerda is een bedrijf gevestigd waar men zijn fruit kan laten persen. Dit bedrijf kan ook bij ons een PERSDAG organiseren. Om rendabel te draaien is het wel van belang dat er op een dag circa 3.000 kg kan worden verwerkt. De kosten voor het persen en het in pakken van 3 of 5 liter weer meenemen van het sap, bedragen ongeveer € 1,0 per liter sap.

Om hiervoor een dag te organiseren is het van belang dat er voldoende aanbod is. Heeft u interesse, neem dan met mij contact op. Bij voldoende belangstelling kunnen we dan ook in onze regio een PERSDAG organiseren. Een andere optie is dat we een excursie naar dit bedrijf organiseren. Eigen fruit kunnen we dan eventueel meenemen en om laten zetten is vers, lang houdbaar, sap!

Contactpersoon

Wietze van der Meulen

De kastlein 23, 8414 KB Nieuwehorne

0513-541725, of 06-51559832