Trekvogeltelling

2 oktober

Op zaterdag 2 oktober kunt u samen met deskundige leden van vogelringstation Menork en Natuurvereniging Geaflecht vogels waarnemen en tellen. U doet dit dan samen met meer dan 100 andere vogelwerkgroepen verspreid over ons land. In totaal tellen zij op ongeveer 150 verschillende plaatsen in Nederland zoveel mogelijk vogels. Op plaatsen waar veel vogeltrek te zien is, tellen vogelkenners alle verschillende soorten en hun aantallen. Wij doen dit vanaf de polderdijk aan de Schipsloot in het gebied Venebuurt, met een ruim uitzicht op de Hege Geasten en de Bouwerspolder, waar ook veel vogels te zien zijn, als de trek door weersomstandigheden zou tegenvallen. Dus altijd de moeite waard om eens mee te maken. Te meer daar er ook trekvogels geringd zullen worden, als de weersomstandigheden daarvoor geschikt zijn. Een bijzondere gelegenheid om trekvogels eens van dichtbij te kunnen zien.

Elk jaar doen vele tienduizenden vogelaars mee aan dit evenement, verspreid over 38 Europese landen. Aan het einde van de middag verzamelt Vogelbescherming Nederland (in samenwerking met de vogeltrekwebsite www.trektellen.nl) de vogelgegevens uit heel Nederland.

Bent u geïnteresseerd en wilt u ook eens zien hoe het trektellen in zijn werk gaat of zelfs meetellen? Dan bent u op 2 oktober van 8 uur tot 12 uur van harte uitgenodigd ons te bezoeken in de Venebuurt.

Bereikbaarheid:

Om bij deze plek te komen, dient u in Terwispel de reed Kolderveen (aan de noordzijde van de Nieuwe Vaart) te volgen tot net over de flapbrug, daar ziet u aan de rechterhand op de polderdijk de tellers wel staan. U kunt hier geen auto parkeren, die dient u achter te laten aan het begin van de onverharde weg, vandaar is het nog ongeveer 500 meter lopen. Beter is het om met de fiets te komen. Laarzen en een goede verrekijker zijn aan te bevelen.

Datum: Zaterdagmorgen 2 oktober 2021

Waar: Venebuurt bij Terwispel

Tijd: 8 – 12 uur

Kosten: Geen kosten

Bron: Natuurvereniging Geaflecht

Paddenstoelenexcursie

24 oktober

Op zondag 24 oktober a.s. gaan we op paddenstoelenexcursie naar het Oude Bos te Wijnjewoude. Het ziet ernaar uit dat het een goed paddenstoelen jaar gaat worden, er valt geregeld regen en dat is bevorderlijk voor de paddenstoelen. Op het moment van schrijven zijn er zelfs al vele paddenstoelen te bewonderen.

Het Oude Bos is in de tweede helft van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw aangelegd op vroeger hooiland. Het is een bos met lange brede lanen van eiken, Amerikaanse eik en op sommige plekken beuken. In het bos staat ook nog naaldhout, Den en Spar, zodat een rijke, van zowel loof- als naaldhout, paddenstoelenflora aanwezig kan zijn. Het bos staat bekend om zijn rijkdom aan paddenstoelen, hetgeen bij kenners faam geniet.

We hopen dat corona in de herfst niet weer de kop opsteekt, maar gezien de huidige situatie is er op dat gebied nog niets zeker. Mocht de regering weer beperkingen opleggen, dan zullen wij en de natuurvereniging zich hieraan houden. We vertrekken om 9.30 uur vanaf het parkeerterrein bij de Skans te Gorredijk, rond 10.00 uur zijn we dan op het parkeerterreintje aan de Finne 5 in Wijnjewoude, waar we gaan starten. Tot 24 oktober a.s.

Immie en Marten Hunneman.

Datum: 24 oktober 2021

Waar: Vertrek 9.30 vanaf parkeerterrein Skans of 10.00 uur op het parkeerterreintje aan de Finne 5 bij Wijnjewoude waar we ook starten.

Tijd: 10.00 uur

Kosten: Leden gratis. Niet leden 4 euro