Nieuws

8 februari 2015

Vrijwilligers gezocht


De paddenwerkgroep Poostweg van Natuurvereniging Geaflecht zoekt nog enkele vrijwilligers om één keer in de week op een ochtend padden over te zetten.

Paddentrek
Binnenkort, als de temperatuur weer wat gaat stijgen, begint weer de grote trek van de padden. Elk jaar is dit een bekend en imposant verschijnsel. Van februari tot april, afhankelijk van de temperatuur, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Zij trekken van hun droge winterslaapplaats naar een sloot of poel om zich daar voort te planten. De pad, net ontwaakt, is met de lage temperatuur nog erg traag en zal een weg niet snel over kunnen steken. De kans dat hij op een drukke weg als de Poostweg wordt doodgereden is dus erg groot.

Beetsterzwaag

Aan de Poostweg te Beetsterzwaag vind ook ieder jaar weer een paddentrek plaats. Omdat deze weg het zomer- en winterverblijf doorsnijdt, worden hier jaarlijks honderden overstekende dieren doodgereden. Paddenwerkgroep Poostweg trekt zich het lot van deze dieren aan en voert werkzaamheden uit ter bescherming. De paddenwerkgroep Poostweg zorgt voor het plaatsen en onderhouden van een scherm en emmers langs de Poostweg. Deze voorzieningen weerhouden de dieren ervan om zelf over te steken zodat een paar duizend kikkers, padden en salamanders door de vrijwilligers veilig naar de overkant kunnen worden gebracht. Het in kaart brengen van de paddenmigratie is daarbij ook belangrijk.

Paddenwerkgroep Beetsterzwaag is opzoek naar vrijwilligers
Wilt u ook actief meehelpen bij het overzetten van de padden of andere werkzaamheden verrichten om de pad te beschermen? Kunt u 1 of 2 ochtenden per week (â 2 uurtjes per ochtend) meehelpen bij het overzetten van de padden? Meld u dan nu als vrijwilliger aan bij de Paddenwerkgroep Poostweg. Kijk voor meer informatie op www.padden.nu of neem contact op met Natuurvereniging Geaflecht via of mobiel: Tjeerd Geertsma 0638917537 (alleen avonduren)


Bron: Natuurvereniging Geaflecht