Nieuws

18 september 2010

Geelbuikvuurpad in Oldeberkoop


De rugzijde is onopvallend grijsbruin gekleurd, de buik daarentegen is fel geel met donkere vlekken. Foto's Jelle Hofstra

OLDEBERKOOP. De zusjes Silke (4) en Jildow (3) Brandsma, wonende aan de Oosterwoldseweg, deden vorige week wel een heel bijzondere ontdekking. In de garage dachten ze een roestige spijker te zien liggen. Bij het oprapen bleek het echter om een kikkerachtig dier te gaan. Dat het niet om een gewone pad of kikker ging was meteen duidelijk. De natuurman Andries van der Veen uit Wolvega werd geraadpleegd en die keek wel even vreemd op. Het ging om een zeldzame Geelbuikvuurpad van ongeveer twee centimeter lengte. Het merkwaardige is echter dat dit dier slechts voorkomt in het uiterste zuiden van de provincie Limburg. De Geelbuikvuurpad houdt namelijk van heuvel- en bergachtig land en heeft voorkeur voor poelen op hellingen en plateaus. Ook Jelle Hofstra uit Gorredijk toonde zich zeer verbaasd. Gedacht wordt dat het diertje vermoedelijk is meegelift met iemand die met vakantie naar het zuiden van ons land is geweest. Het kan ook zijn dat het diertje bewust is meegenomen om het in een terrarium te stoppen. De volwassen padjes worden ongeveer vijf centimeter lang en de bruingrijze rug is zeer wrattig en de huidklieren produceren een bittergif. De buikzijde daarentegen is fraai geel gekleurd met talloze donkere vlekken. Als het diertje gestoord wordt neemt het een afweerhouding aan door de buikzijde te laten zien. De predator weet dan door de felle kleur dat de prooi giftig of onsmakelijk is.
Hofstra heeft het diertje meegenomen aangezien de deze pad het zeldzaamste amfibie van Nederland is en ernstig bedreigd wordt. Daarom is contact opgenomen met het Regionaal Milieuteam politie Fryslân.


Bron: Werkgroep Amfibieën en Reptielen Fryslân (WARF)