Nieuws

4 december 2019

Natuurwandeling met leerlingen Oanrin groep 1 t/m 4

Op donderdag 14 en 21 november 2019 heeft Jouke Bouius een natuurwandeling gemaakt met de groepen 1 t/m 4 van de basisschool De Oanrin uit Bakkeveen.


Wat is er leuker dan met kinderen de natuur in gaan!

Kijken hoe de natuur er in de herfst uitziet. Bladeren aan de bomen zijn anders gekleurd en vallen naar beneden. Wat een feest is het om die omhoog te gooien en te zien hoe ze naar beneden dwarrelen. Aan de struiken zitten nu besjes (die zijn voor de vogels) en insecten kruipen langzaam weg. Paddenstoelen zijn er bijna niet meer, daar moet je echt naar gaan zoeken.

Op donderdag 14 november gingen juf Janneke en ik, meester Jouke, met de jonge natuuronderzoekers eerst kijken naar een vliegenzwam die bij de school staat. Een rode paddenstoel met witte stippen. Natuurlijk kwamen er verhalen en er werd gezongen. De paddenstoel aanraken mocht niet; deze paddenstoel is giftig. Vlakbij stonden er ook nog paar parapluzwammetjes, mini’s werden ze genoemd. De onderkant werd uitvoerig bekeken want juf Janneke had tijdens de les erover verteld. Sommige paddenstoelen hebben gaatjes en sommige hebben plaatjes. Tussen de gaatjes en de plaatjes zitten zaadjes (sporen).

Op onze wandeling zagen we een boom met mooie rode bladeren, een amberboom. Het verhaal bij de boom gaat over krokodillen omdat de stam op een krokodillenhuid lijkt. Al snel was de boom omgedoopt tot krokodillenboom. Verderop zagen we nog een boom met rode bladeren waarover juf Janneke vertelde. Dit was de Japanse esdoorn. Verderop vonden we een del van een oude berk vol met pissebedden. Dat was spannend. Deze beestjes krioelen over het hout en dat vonden de kinderen best eng. Op de terugreis naar school werden er veel bladeren meegenomen. Met de zoekkaart, waar heel veel bladeren op staan, konden de kinderen kijken welke bomen er in het boslaantje stonden.

Donderdagmiddag 21 november gingen we via het bos naar de heide. De ontmoetingsplek werd de uitkijktoren. Daar vonden we op een oude boomstam de eerste paddenstoel van die middag, een hertengeweizwam. Klein maar erg mooi. Op het bankje had ik een takje met kleine zwammetjes gelegd, een doolhofzwam en de rodekoolzwam. Die namen vonden de kinderen geweldig. De een lust wel rode kool, een andere vindt het vies. Enthousiast werden de paddenstoelen van onder en boven bekeken. Alles moest onderzocht worden en de tak met kleine zwammetjes ging weer mee naar school.

Op onze wandeling over de heide ontdekten we spinnenwebben en muizenholletjes. Alles werd leergierig opgenomen. Blij en moe en met de nodige klimpartijen ging de wandeling weer richting school.

Het waren dit jaar twee mooie natuurwandelingen met deze leerlingen van groep 1 tot en met 4. Juf Janneke en ik hebben het met plezier gedaan. Dank aan de Oanrin en de natuurtalenten!


Bron: Natuerferiening Bakkefean