Nieuws

7 mei 2020

Sperwer in de tuin, opvallend geringd.


de sperwer in de tuin van Tjeerd Geertsma

Op woensdag 29 april des avonds op 18:00 uur werd op een erf bij een woning in Terwispel (midden Fryslân) een Sperwer waargenomen met een opvallend oranje kleurring om de rechterpoot. Aan de linkerpoot bevindt zich een metalen ring, vermoedelijk een (7.0 mm) ring van het vogeltrekstation Arnhem. Helaas is de ring niet af te lezen op de overigens scherpe foto die kon worden genomen door de waarnemer. Daarom zal de oranje ring uitkomst moeten bieden, willen we op basis van deze waarneming meer te weten komen over de herkomst van dit prachtige adulte mannetje. De vogel loerde op de mussen in de tuin zo liet de waarnemer weten. Een mooie gelegenheid om het fototoestel erbij te pakken ..

Navraag
Menork zal navraag doen bij een tal collega’s om wellicht achter te komen wie deze sperwer waar in handen heeft gehad. Mocht dat lukken, zal deze informatie tzt. aam de site worden toegevoegd.
Vogelasiel
Ondertussen is duidelijk geworden dat de sperwer een vrijgelaten asielvogel betreft. Al snel na het raadplegen van een tal collega ringers in den lande wist iemand te melden dat het om een zogenoemde ‘lockring’, die veelal gebruikt worden bij postduiven, gaat. Deze ringen worden ook vaak toegepast in vogelasiels om de vogels te kunnen herkennen.
Vermoedelijk zou deze abusievelijk zijn vrijgelaten met deze ring nog aan een van de poten. Deze aanname bleek al helemaal juist want vrijwel direct nadat het dichtstbijzijnde vogelasiel de Fûgelhelling te Ureterp, waar jaarlijks vele duizenden gewonde of zieke vogels worden opgevangen, werd benaderd kwam er ook meteen uitsluitsel!
Afgelopen maandag 27 april ontsnapte een man sperwer met een oranje ring vlak voor zijn geplande vrijlating die dag. Medewerkers van het asiel laten ons weten werd geringd in Workum daar waar de vogel ook werd gevonden met een verwonding. De sperwer werd maandag in Ureterp vrijgelaten en lijkt dus weer min of meer onderweg te zijn in de richting van zuidwest Fryslân..

Landelijke databank
Navraag via de landelijke databank van het Vogeltrekstation levert ons nog wat meer interessante details op van deze sperwer: de ringdatum was op 20 juni 2012 dat de sperwer als nestjong werd voorzien van de metalen ring. De sperwer blijkt dus nagenoeg acht jaar oud te zijn.


Bron: Natuurvereniging Geaflecht