Nieuws

22 juli 2020

Jonge eksters in de tuin


jonge eksters in de tuin bij Tjeerd Geertsma

Eksters zijn zeer intelligente dieren. Hun levenswijze is fascinerend te noemen. De jonge eksters blijven na uitvliegen ongeveer 6 weken in de buurt van hun ouders. Daarna voegen ze zich bij andere jonge eksters. De dan ontstane 'jeugdbendes' leven zo'n drie jaar met elkaar. Dan komt het moment dat ze een partner zoeken, waar ze (uitzonderingen daargelaten) hun leven lang bij blijven. Samen maken ze een nest van takken, meestal hoog in een boom. Elk jaar verbouwen ze wat en knappen de boel op. Het leuke van een eksternest is dat er een soort dak op zit. Dat fungeert als paraplu of parasol en biedt bescherming tegen vijanden.

Eksters en mensen hebben een ambivalente verhouding. Eksters worden verguisd vanwege hun jachtgedrag. Ze roven jonge vogels, eieren en blinkende voorwerpen. Dat laatste komt omdat eksters razend nieuwsgierig zijn. Alles wat er 'anders' uit ziet, wordt onderzocht en eventueel meegenomen en verstopt voor later gebruik. Maar het meest eten ze kevers, slakken, pissebedden en andere insecten. Het zijn ook aaseters, ze ruimen netjes dode dieren op. En ze smullen graag van bessen en zaden.

Eksters zijn mooie, statige vogels, die hun aanwezigheid duidelijk kenbaar maken. Dat is soms reuze handig in de tuin, want dan weet je dat er iets aan de hand is. Bv. vechtende katten, een roofvogel in de buurt. Altijd de moeite waard om even te kijken waarom ze alarmeren.

De  jonge eksters op de foto gaan hopelijk een gewaardeerd leven tegemoet.


Bron: Natuurvereniging Geaflecht